Ca la orice unealtă, exista multe variante. Oare care e cea potrivită?
Modul de funcționare
În primul rând, ar trebui să știi că sunt despicătoare mecanice,electrice sau pe benzină.Cele mecanice au un preț mai mic, nu depind de o sursă de curent sau combustibil, dar sunt mai dificil de folosit, necesită un efort mai mare și îți consumă mai mult timp.
Despicătoarele electrice au nevoie de o sursă de curent electric, dar sunt mai eficiente, deci poți crăpa o cantitate mai mare de lemne într-un timp mai scurt. Nu scot fum, sunt destul de silențioase, iar prețul este unul mediu.
Mașinăriile pe benzină sunt cele mai căutate, deși au un preț mai mare, deoarece nu depind de o sursă de curent. În plus, sunt mai puternice și mai rezistente decât modelele electrice.
Cât de mult îl vei folosi
Când alegi un despicător, trebuie să ții cont și de necesitățile gospodăriei tale. Dacă încălzești o cameră-două, folosind în jur de 10 mc de lemn, ai nevoie de un dispozitiv cu o putere de maxim 2,2 kW.
Pentru o casă cu suprafața mai mare, care dispune de o centrală termică pe lemne, cu un consum estimat de 20-25 mc, ai nevoie de un despicător care să depășească 2,2 kW.
Dacă estimezi un consum mai mare, de peste 30 mc de lemn, atunci mașinăria de despicat bușteni trebuie să aibă o putere de minim 3 kW.