Cum și de ce să alegem un despicător de lemne?

Cum și de ce să alegem un despicător de lemne?
Dacă îți încălzești casa cu ajutorul lemnelor, crăpatul lor e o parte importantă a pregătirii pentru iarnă. E bine să nu tărăgănezi lucrurile până în ultima clipă, așa că iată o veste bună: nu e necesar să depui mult efort și să investești mult timp în această activitate. Există despicătoare de bușteni care crapă lemnele în locul tău!
Ca la orice unealtă, exista multe variante. Oare care e cea potrivită?


Modul de funcționare

În primul rând, ar trebui să știi că sunt despicătoare mecanice,electrice sau pe benzină.
Cele mecanice au un preț mai mic, nu depind de o sursă de curent sau combustibil, dar sunt mai dificil de folosit, necesită un efort mai mare și îți consumă mai mult timp.
Despicătoarele electrice au nevoie de o sursă de curent electric, dar sunt mai eficiente, deci poți crăpa o cantitate mai mare de lemne într-un timp mai scurt. Nu scot fum, sunt destul de silențioase, iar prețul este unul mediu.
Mașinăriile pe benzină sunt cele mai căutate, deși au un preț mai mare, deoarece nu depind de o sursă de curent. În plus, sunt mai puternice și mai rezistente decât modelele electrice.


Cât de mult îl vei folosi

Când alegi un despicător, trebuie să ții cont și de necesitățile gospodăriei tale. 
Dacă încălzești o cameră-două, folosind în jur de 10 mc de lemn, ai nevoie de un dispozitiv cu o putere de maxim 2,2 kW.
Pentru o casă cu suprafața mai mare, care dispune de o centrală termică pe lemne, cu un consum estimat de 20-25 mc, ai nevoie de un despicător care să depășească 2,2 kW.
Dacă estimezi un consum mai mare, de peste 30 mc de lemn, atunci mașinăria de despicat bușteni trebuie să aibă o putere de minim 3 kW.

 

Tonaj

Se referă la presiunea pe care un despicător de lemne o exercită in timpul crăparii lemnelor. Cu cât bușteanul este mai gros, cu atât va fi nevoie de un tonaj mai mare.

Caracteristicile lemnelor

Trebuie să ții cont de cât de uscat este lemnul și de dimensiunile pe care le are.

Direcția de lucru

Aici contează mai mult cum îți este mai ușor și comod să lucrezi și să manevrezi mașinăria și lemnul. 
Direcția pe verticală este foarte întâlnită la aceste utilaje, atât la modelele electrice, cât și la cele pe benzină și este potrivită pentru a sparge un volum mare de lemne de dimensiuni generoase.
Direcția orizontală este destinată mai mult dispozitivelor tip hobby, care nu trebuie să spargă foarte multe lemne. 

Cum folosești în siguranță un despicător de lemn?

Indiferent de despicătorul de lemn pe care îl alegi, este foarte important să te familiarizezi cu utilizarea acestuia și să urmezi toate măsurile de siguranță recomandate în timpul funcționării. Acestea includ protecția auzului și a ochilor.
Când lucrezi cu dispozitivul de despicat lemne, se recomandă să porți îmbrăcăminte de protecție.
Nu depăși funcționarea continuă recomandată.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!