De ce ai nevoie de un scarificator de gazon?

De ce ai nevoie de un scarificator de gazon?

Dacă nu ai auzit până acum de scarificator, stai liniștit, nu ești singurul. Însă scarificarea nu e o fiță la modă zilele astea. Procedeul e de mult cunoscut și practicat, însă se făcea manual, cu grebla și sapa.

Ce este scarificarea?

Scarificarea este una dintre lucrările de bază pentru a avea un gazon sănătos. Prin scarificare se îndepărtează resturile organice (fire de iarbă sau mușchi) acumulate la baza plantelor și pe sol, pentru a permite oxigenului, apei și nutriențior să pătrundă în sol.

În general, resturile vegetale sunt utile pentru fertilizarea gazonului, însă dacă stratul este gros, oprește pătrunderea corespunzătoarei a apei și a aerului în sol, iar culoarea peluzei se schimbă din verde în galben sau chiar mai rău, poate dispărea definitiv.

Aici e de folos scarificatorul. Lamele acestuia acționează la nivelul rădăcinii ierbii și ajută atât la curățarea resturilor, cât și la aerisirea solului. Scarificatorul este prevăzut și cu un coș de colectare, deoarece colectarea resturilor ce rezultă după acest proces este importantă.

Cum folosim scarificatorul?

În primul rând, scarificarea se efectuează toamna și primăvara, când gazonul este în perioada de creștere activă și se va putea reface în urma lor. Este o lucrare recomandată gazonului matur, rareori unuia tânăr, deoarece pe suprafața acestuia încă nu s-a acumulat un strat de thatch (resturi organice) suficient de înalt pentru a fi îndepărtat.

Gazonul se eliberează complet, îndepărtând pietrele, frunzele căzute, obiectele decorative, mobilierul de gradină.

Îndepărtează buruienile înainte de a scarifica: în timpul procedurii, scarificatorul va scoate rădăcinile lor și le va distribui pe gazon. Multe plante invazive se pot reface chiar și dintr-o bucată de rădăcină, conducând la o invazie sezonul următor.

Solul trebuie să fie uscat, așadar nu uda gazonul 3-4 zile înainte de această operațiune.

Tunde cât mai scurt gazonul, pentru ca scarificatorul să poată pătrunde la stratul vegetal. În general, trebuie să treci de două ori cu el prin iarbă, pentru a avea rezultate excelente.

În situația în care observi că solul este compactat după traficul intens sau alte activități care au solicitat sau stresat gazonul, poate fi nevoie să aerezi solul. Aerarea constă în producerea de găuri în solul gazonului, cu ajutorul unei furci (pentru grădinile de dimensiuni reduse) sau cu un aerator profesional (pentru suprafețele mari). Atunci când le planifici împreună, aerarea se va face doar după scarificare.

La finalul scarificării, este important să faci și supraînsămânțarea, fertilizarea și irigarea, pentru a susține revenirea gazonului.

Cum aleg scarificatorul potrivit?

Tipul de alimentare

Variantele de scarificatoare disponibile pe piață, vin cu mai multe sisteme de alimentare. În timp ce unele modele au încorporat un acumulator, altele au nevoie de conectare la priză pentru a porni, sau funcționează pe bază de carburant. Avantajul celor ce se alimentează la rețea este evident: nu trebuie să întrerupi lucrul pentru că s-a terminat bateria, mentenanță mai ușoară, zgomot redus și lipsa noxelor care poluează.

Modelele de scarificatoare care funcționează pe bază de carburant sunt potrivite unui nivel de lucru mai ridicat. Practic se adresează uzului profesional și sunt mai ales pentru suprafațe de lucru foarte mari (în jur de 1000 mp).

Lățimea și adâncimea de lucru

Cu cât scarificatorul va fi mai lat, cu atât va putea să curețe o suprafață mai mare la o trecere unică. Lățimea de tăiere este un indiciu care influențează direct atât efortul pe care va trebui să îl depui, precum și timpul în care îți vei termina treaba.

Adâncimea de lucru se referă la distanța dintre sol și lamele care vor aduna iarba căzută sau frunzele. Cel mai bun scarificator are opțiunea de ajustarea a adâncimii.

Opțiuni suplimentare

Poți alege varianta de scarificator-aerator, adica 2 in 1, pentru a nu trebui să iei două aparate pentru aceste operațiuni.

Un bun scarificator pentru gazon va fi echipat și cu un sac colector. Astfel toate resturile de iarbă, frunze și mușchi ce rămân pe gazon vor fi colectate, peluza rămânând perfect curată. Dacă vei alege un scarificator cu sac colector te va interesa capacitatea acestuia, ce trebuie aleasă în funcție de suprafața pe care vrei să o cureți.

Acum, ținând cont de sfaturile de mai sus, te invităm în magazinul nostru sa-ți alegi un scarificator.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!